Nejsilnější pivo na světě mají U Medvídků. V pivovaru se chmelový mok vařil už v 15. století

V Perštýnské ulici nedaleko Národní třídy sídlí pivovar, který se může chlubit několika „nej“. Pivovar U Medvídků je sice nejmenší pivovar v České republice, ale zato tu vaří nejsilnější pivo na světě – X-BEER 33. Zajímavá je i historie, vždyť pivo tu s přestávkami vaří už od roku 1466 a na jedno orosené sem chodil Alois Jirásek nebo Tomáš Garrigue Masaryk.


Jen pár kroků od rušné Národní třídy stojí dům z druhé poloviny 13. století, u kterého by se dalo říci, že je doslova nasáklý pivem. Budova se nacházela v těsné blízkosti středověkého opevnění Starého Města a byla v jádru původně gotická. I když se tu na přelomu 13. a 14. století chvíli vyrábělo mýdlo, už od roku 1466 nahradil mýdlové kostky zlatavý mok.

Pivo se tu vařilo už v 15. století

Poetický název U Medvídků získal dům po jednom ze svých prvních majitelů, kterým byl Jan Medvídek (v některých zdrojích je uváděno Nedvídek, pozn. red.) a který zde také začal zmíněného roku 1466 vyrábět pivo. Roku 1597 byl za majitele Sixta z Ottersdorfu dům renesančně přestavěn, a právě z tohoto období se zachovalo domovní znamení, které na domě U Medvídků můžeme vídat dodnes. Jde o dva proti sobě stojící medvědy s obojky, kteří jsou připoutáni řetězy k pařezu stromu. Pod domovním znamením si pak můžeme přečíst následující text: „zde slove od starodawna u Nedwidků“ a nad tím letopočet 1614.

Pivo se tu nepřetržitě vařilo od roku 1466 až do roku 1898. Tehdy v důsledku průmyslové revoluce začaly vznikat velké pivovary a tento minipivovar v srdci Prahy nemohl takové konkurenci odolávat. U Medvídků ale nebyl jediný pražský malý pivovar, který toto postihlo, a tak se sládci z těchto pivovarů domluvili, své malé výrobny zavřeli a založili Měšťanský pivovar v Holešovicích. I v tomto novém pivovaru však zůstala medvídkovská stopa. Jeho prvním sládkem se stal Karel Vendulák, poslední sládek od Medvídků.

Místo pivovaru kabaret

Pivovar byl sice zavřen, ale živo tu bylo i nadále. Dům byl přestavěn a vznikla tu jedna z největších pražských pivnic, ve kterém byl od dvacátých let 20. století provozován 1. pražský Tingl-tangl kabaret.

„K Medvídkům chodili svého času snad úplně všichni, byla tu totiž hospoda, vinárna, šantán, kuželky, tančírna i výstavní galerie. Mezi hosty tak najdete Jiráska i Mikoláše Alše, Hašlera, Viktora Dyka i Vrchlického. Na karty a víno zašli Jan Werich i Hašek. Bydlel tu barokní malíř Reiner i politik Rieger. A třeba sochař Myslbek si odtud nechával posílat džbánek piva do ateliéru,“ vypráví Lukáš Berný, autor průvodce po historii pražských hospod Kde pijí múzy.

Změna přišla po revoluci

Další ránu dostala hospoda U Medvídků s příchodem komunismu. V 50. letech byla tehdejším majitelům, rodině Marečkově, bez náhrady sebrána a znárodněna. Svůj majetek dostala rodina zpět až po revoluci v rámci restitucí. Jejich dříve tolik opečovávaný majetek však dostali v doslova dezolátním stavu. Ostatně, jak bylo tou dobou zvykem nejen u domů, ale i u zámků a dalších nemovitostí.

Poslední velká přestavba proběhla v roce 2005. Tehdy byla přestavěna původní sladovna, vznikl tu tzv. Dům piva s minipivovarem, pivovarským obchodem a dokonce i kongresovým sálem. To ale není všechno. Když se U Medvídků vrátili k vaření piva, rozhodli se to vzít pěkně od podlahy a vymysleli nejsilnější pivo na světě. Je jím pivo s Názvem X-BEER 30. „To znamená, že jsme vyrobili tzv. třicítku s obsahem alkoholu 11,8%,“ stojí na stránkách pivovaru. Podle zasvěcených prý stačí maximálně 4 třetinky a každý je pod stolem. Tak na zdraví!

Zdroj: https://www.blesk.cz/ | Autor: veef


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!