Minipivovary bojují s druhou vlnou opatření. Zlatavý mok zatím nevylévají

Podle sládků mění současná situace konzumní zvyklosti. Spoléhají se na možné otevření restaurací již 20. listopadu.


Pivovar Únětice zastavil výrobu piva 14. října. „Vaříme pouze vánoční speciál. Zásoby postupně plníme do PET lahví dle zralosti,“ prozradila Deníku sládková Lucie Tkadlecová.

Točené se v Úněticích prodává přímo v pivovaru, dováží se také na několik míst do Prahy. Podle Tkadlecové současná situace mění chování pivařů. „Zvýšil se nevratně podíl prodeje v lahvích na úkor sudového a tankového,“ míní.

Cobolis Ládví drží nad vodou e-shop a výdejní okénko. Manažer Radek Pešta říká, že pivovar jede na 35 procent běžného výstavu. „Uvařené pivo jsme naštěstí vylévat nemuseli, přebytky se snažíme lahvovat. Jako novinku máme pětilitrové samospádové soudky,“ líčí Pešta.

Z Ládví se zlatavý mok rozváží po celé republice. „E-shopům se daří, máme vlastní vozy, v nich se skleněné lahve v krabicích cestou nerozbijí,“ doplňuje Pešta.

Na Kolčavce v Libni se nic zásadního nezměnilo. „Pivo prodáváme v litrových PET lahvích. Zákazníci, kteří byli zvyklí si pro ně chodit už v první vlně, chodí i nadále. Dýňového bubáka 13° a Ginger 14° prodáváme s velkým úspěchem,“ pochlubila se manažerka Kolčavky Petra Bojko. Prodejní okénko mají otevřené od 12 do 20 hodin.

„Zaměřili jsme se trošku na rozvoz, chceme být zákazníkovi co nejblíž,“ říká Bojko s dovětkem, že pivovar s restaurací musel svým zaměstnancům zkrátit pracovní dobu. „Polovina z nich je doma a dostáváme na ně od státu podporu.“

U Medvídků museli propouštět

Jiná situace panuje U Medvídků v centru Prahy. „Navařeno máme 7 tisíc litrů piva, to bych opravdu nerad vyléval do kanálu. Když se otevře 20. listopadu, budeme jej ještě moci prodat,“ popisuje ředitel Vladimír Jančo. Jeho podnik s restaurací, pivovarem a hotelem živil 75 zaměstnanců, propustit musel polovinu z nich.

Výdejní okénko je zaměřeno hlavně na jídlo, v kombinaci s rozvozem vygeneruje pouze symbolická čísla. „Naši klientelu tvořili ze 70 procent turisté. Potřebujeme prostě otevřít restauraci a prodávat,“ neskrývá obavy.

Klášterní pivovar sv. Vojtěcha v Břevnově zcela zastavil prodej sudového piva do restaurací. Stáčené v lahvích nabízí ve své prodejně. „Jsme rádi za každou prodanou láhev. V nich se ale ani zdaleka nedostaneme na takové objemy, jako kdybychom prodávali pivo běžně v sudech do restaurací,“ prozrazuje sládek Petr Janík.

Největší zájem je o břevnovské speciály. „Lidé si ve snaze podpořit nás pořizují piva, která by si běžně nekoupili,“ soudí Janík.

Na pomoc státu se nespoléhá. „Na nás, jako pivovar bez restaurace, se ostatně téměř žádná pomoc nevztahuje. A to přesto, že nás opatření výrazně ovlivnila. Ocenili bychom, kdyby stát alespoň poskytoval včasné a jednoznačné informace.“

Prodeje jsou oproti jaru nižší. „Doufáme, že po zvládnutí celé situace se restaurace opět stanou místem, kam lidé rádi zajdou za dobrým pivem i jídlem,“ dodává Janík.

Zdroj: https://prazsky.denik.cz/ | Autor: Pavel Kopecký | Foto: Pivovar Únětice


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!