V Jeseníkách začala sklizeň divokého horského chmele pro jedinečný ležák

Horský chmel dozrává v Jeseníkách každoročně na přelomu srpna a září a jeho první sklizeň je vždy malou oslavou. Pivovar Holba letos zahájil sklizeň začátkem září a první várka jedinečného ležáku Holba Keprník už zraje, aby všechny příznivce výjimečných piv potěšila v druhé polovině října.


Pivovar Holba vyrobí ležák z výjimečných surovin – Holba Keprník – letos už potřetí. Není to ale jen divoký horský chmel, co dodává Keprníku divokou duši přírody. Je to i slad z podhorských ječmenů a voda z vlastního vrtu v Hanušovicích, podhůří Jeseníků. Keprníku dodává určitou exkluzivitu i jeho omezená produkce. Jelikož je jeho výroba závislá na úrodě horského chmele, který je poměrně vzácnou surovinou, nikdy nepůjde o masovou záležitost. Roční produkce se pohybuje jen v několika tisících hektolitrech a k dostání je pouze jako pivo sudové ve vybraných hospodách a restauracích. Pivní nadšenci mohli zaznamenat i limitovanou edici pětilitrových ručně stáčených soudků, která se čas od času objeví při mimořádné příležitosti.

Poctivá chuť i práce se odráží v každém loku

Na sklizni horského chmele se podílel i ředitel Pivovaru Holba, Ing. Vladimír Zíka. „Divoký horský chmel je tak unikátní surovina, že u jeho sklizně zkrátka chci být. Ne snad proto, že bych nevěřil našim lidem, ale je to tradice a zároveň radost vidět celou cestu horského chmele ze svahů Jeseníků až do jiskrného čerstvě načepovaného piva. Jsem pyšný na to, že se nám tím daří Holbě Keprník vtisknout duši zdejších hor. Až v druhé polovině října narazíme první letošní sud, budu mít radost ještě větší,“ popisuje své dojmy ředitel Pivovaru Holba.

Podpis ryzí přírody je čitelný v bohaté hořkosti i osobité vůni, díky čemuž se tento chlebnatý ležák těší pozornosti nejen milovníků piva, ale i odborných porot pivních soutěží. Základy tohoto jedinečného piva s 5,3 % alkoholu položili v roce 2018 sládek Luděk Reichl spolu hercem a režisérem Miroslavem Krobotem, který se stal zároveň jeho patronem. Pomyslné žezlo následně převzala současná patronka Holby Keprník, herečka Lucie Polišenská, kterou jakožto šumperskou rodačku pojí s hanušovickým pivovarem láska k Jeseníkům.

Zdroj: http://www.holba.cz/


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!