Flekovské nebude jen černé. Na konci září narazí světlou třináctku

Kam paměť současných pivařů sahá, čepovalo se v pražském pivovaru U Fleků výhradně černé třináctistupňové pivo. Po 177 letech se koncem září neměnná tradice naruší. Na čepu se objeví světlá třináctka.


„Po 177 letech se naše nabídka pozmění a světlé pivo doplní na čepu naši černou třináctku. Zároveň si tím chceme připomenout sto let od okamžiku, kdy Václav Brtník odkoupil podíly ostatních vlastníků a stal se jediným majitelem,“ říká jednatel a spolumajitel pivovaru Ivo Brtník, potomek někdejšího legendárního sládka.

Světlá varianta se v jednom z nejstarších českých pivovarů objeví poprvé od roku 1843, kdy se s vařením tmavého piva U Fleků začalo. Její základ tvoří dva druhy světlého sladu, plzeňský a mnichovský. „Chmel jsme použili stejný jako u tmavé třináctky, žatecký poloraný červeňák. Světlá třináctka je ale o něco hořčí, protože ho tam máme víc,“ vysvětluje sládek pivovaru Michael Adamík. Pivo je vařené klasickým způsobem na dva rmuty, doba ležení činí šest týdnů.

Zatím jde o zvláštní várku, kterou ve flekovském výčepu narazí v pátek 25. září jako součást svatováclavských oslav piva, kdy své speciály představují i další pivovary. Vedení podniku by se ale nebránilo tomu, rozšířit pivní sortiment i trvale.

„Uvidíme, jaký bude zájem. Bude-li, což bychom si samozřejmě přáli, jsme připraveni vařit světlé pivo i nadále,“ říká Brtník.

Pivovar U Fleků se stejně jako další pražské restaurace potýká s odlivem zahraničních hostů, kteří omezili cestování kvůli koronaviru. Světlé pivo má mimo jiné přispět i k tomu, aby se na ochutnávku zastavili i Češi. „Chceme tím nalákat další českou klientelu, která ochutná naše pivo,“ potvrzuje Brtník.

pivovari-pivovary-novinky-u-fleku-pivo-svetle-special-zari-svatovaclavske
Průčelí minipivovaru v Křemencově ulici
Autor: Jakub Pokorný, MF DNES
pivovari-pivovary-novinky-u-fleku-pivo-svetle-special-zari-svatovaclavske-02
V létě se veškeré dění odehrává prakticky jen na zahrádce.
Autor: Michal Šula, MAFRA
pivovari-pivovary-novinky-u-fleku-pivo-svetle-special-zari-svatovaclavske-03
Rytířský sál je nejkrásnějším prostorem v pivovarské restauraci.
Autor: Michal Šula, MAFRA
pivovari-pivovary-novinky-u-fleku-pivo-svetle-special-zari-svatovaclavske-04
Historická technologie pivovaru U Fleků
Autor: Michal Šula, MAFRA

 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!