Festival Banát letos zamíří do Rychlebských hor

V druhé polovině srpna proběhne již 9. ročník hudebního festivalu Banát. Návštěvníky na festival doveze speciálně vypravený vlak, který bude sám o sobě atrakcí a bezezbytku naplní známé rčení, že i cesta je cíl. Banátský expres na své cestě zastaví v Hanušovicích na snídani v trávě s hudební produkcí a osvěžující ochutnávkou z místního pivovaru. Cílovou stanicí pak letos kvůli koronavirovým opatřením nebude rumunský Banát, kde se odehrálo předchozích osm ročníků, ale Rychlebské hory na Jesenicku.


Letošní festival slibuje komornější atmosféru

Festival v rumunském Banátu, pořádaný skupinou českých nadšenců již od roku 2012, letos poprvé dozná vynucených změn. Kromě místa konání bývá jedním z hlavních symbolů festivalu více než 1 000 kilometrů dlouhá cesta vlakem do Rumunska. Ani té se pořadatelé nechtěli vzdát, a tak cesta vlakem, kterou si užijí jak návštěvníci, tak vystupující nechybí ani letos.

Festival odstartuje ve středu večerním dvoukoncertem v pražských Holešovicích, ze kterých bude následně vypraven noční vlak směr Javorník. Nad ránem ve čtvrtek 20. srpna dorazí expres do Hanušovic, kde na až 450 cestujících čeká „snídaně v trávě“, a jak si netradiční festival žádá, netradičně doplněnou poctivým pivem Holba a ranní hudební produkcí.

„Nevzdávat se bez ohledu na podmínky je všem ve zdejších horách vlastní, a proto máme velkou radost, že se nedali ani pořadatelé festivalu Banát a letošní ročník dokázali uspořádat. Velmi rádi budeme opět u toho a jsme přesvědčeni, že naše ryzí pivo z hor do atmosféry tohoto neobvyklého festivalu skvěle zapadne i v Rychlebských horách, tak jako tomu bylo během uplynulých ročníků festivalu a cest do Banátu,“ říká Ing. Ondřej Hnila z partnerského Pivovaru Holba.

Očekávaný příjezd do Javorníku je pak plánován na čtvrtek 20. 8. kolem poledního, odkud do cíle v Račím údolí vede tříkilometrová procházka, nebo kyvadlová autobusová doprava. Na místě vystoupí přes 20 hudebních kapel a programu nebudou chybět ani diskuzní bloky s novináři a cestovateli nebo vystoupení několika divadelních souborů. Atmosféru rumunského Banátu dokreslí areál nově zrekonstruované Tančírny, která je zdejší kulturní památkou. Symbolicky festival uzavře zpáteční cesta vlakem, který opustí javornické nádraží v neděli 23. 8. kolem poledne. 

Festival Banát

Zvláštností rumunského hudebního festivalu je skutečnost, že je pořádán Čechy, účinkujícími jsou české kapely, které vystupují bez nároku na honorář, a spí se pod stany. I přesto se pořadatelům hlásí stovky kapel a původní hudební festival přerostl v multikulturní událost, během které jsou koncerty doplňovány divadelními představeními a nejrůznějšími přednáškami. Základy festivalu sahají do roku 2012, kdy skupinka českých nadšenců objevila kouzlo malebné osady Eibentál (Tisové údolí) v Jižních Karpatech.  Nachází se zde 6 vesnic, ve kterých žijí potomci českých přistěhovalců, kteří oblast osídlili v první polovině 19. století.

Více informací k festivalu i dopravě na něj naleznete na: www.festivalbanat.cz

Zdroj: pivovar Holba


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!