Olivětínský pivovar se uložil k jarnímu spánku, část produkce zřejmě vylije

Zavřené hospody a restaurace se samozřejmě promítly i do produkce olivětínského pivovaru. Na pivovarském dvoře je klid a ticho občas přerušené jen klapotem čapích zobáků, kteří minulý týden přilétli ze zimoviště. Klid je i na provozech, neboť pivovar se nedobrovolně uložil k jarnímu spánku.


„V současné době jsou prakticky všichni naši zaměstnanci doma a vyplácíme jim 60% mzdy. Dva až tři zaměstnanci ale střídavě do práce docházejí. Propouštět nikoho nechceme,“ říká jednatel pivovaru Jaroslav Nosek, a vysvětluje proč provoz musel zastavit. „Pokud jsme schopni generovat jen 10 procent nákladů a museli bychom zaplatit 100 procent na mzdách, odvodech a daních, tak to nemá smysl. Co se bavím s lidmi z naší branže, tak se obávám, že následky této nucené pauzy budou pro některé menší pivovary zřejmě likvidační,“ obává se pivovarník, který je zvědavý, jakým způsobem stát takto postiženým resortům pomůže.

Poláci budou citelně chybět

Olivětínský pivovar je vyhlášený zejména u našich severních sousedů, kteří v posledních letech v hojném počtu přijíždějí na zážitkovou turistiku – jak v podobě prohlídky výrobních prostor, tak i na návštěvu muzea, které nabízí bohatou expozici pivovarnictví. „Momentálně k nám samozřejmě žádný Polák nepřijede. Od března jsme měli nasmlouvané desítky turistických autobusů – to ale padá, a my přicházíme o obrovské finanční prostředky,“ je si vědom Jaroslav Nosek, a dodává: „Pro pivovar je vždycky problém přežít zimu, kdy máme vysoké náklady na energie při výrobě sladu. A teď, když začíná sezóna a měli bychom začít vydělávat, tak stojíme. Je to pro naši společnost obrovský problém.“

Část produkce budou muset vylít

Stáčírna sudů, která má kapacitu 55 sudů za hodinu stojí, stejně tak i stáčírna lahví, která dokáže naplnit za hodinu 15 tisíc lahví. „Naposledy jsme stáčeli pivo na začátku března a teď to vypadá, že budeme stáčet až v květnu. To se nám nikdy nestalo, abychom měli dvouměsíční pauzu,“ kroutí hlavou Jaroslav Nosek. „O sudové pivo prakticky není žádný zájem, prodej lahvového v pivovarské prodejně ale funguje. Přistoupili jsme ke zlevnění základních druhů piv, ale přesto se nevyhneme tomu nejsmutnějšímu – část již hotové produkce budeme zřejmě muset vylít. Jedná se zejména o nefiltrovaná piva, která jsme měli připravené na velikonoční svátky. Jedná se o desítky hektolitrů. A to ještě nevíme, jak se bude chovat pivo v ležáckých tancích – některé tam máme i od listopadu,“ dodává spolumajitel pivovaru.

Na začátku roku započaly v olivětínském pivovaru rekonstrukce části sladovny, kanceláří a zázemí pro zaměstnance, ale i tyto práce se musely zastavit. „Polská firma, která rekonstrukci začala dělat musela kvůli uzavřeným hranicím práce zastavit a odešla od nedodělané práce. Stejně tak jsme museli přerušit i finančně náročnou rekonstrukci chlazení, protože nevíme, jestli na ni budeme mít potřebné prostředky.“

Zdroj: https://nachodsky.denik.cz/ | Autor: Jiří Špreňar | Foto:https://www.pivovarbroumov.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!