DOMÁCÍ VAŘENÍ PIVA JE HIT – VÍTE, KDE KOUPIT POTŘEBY PRO DOMOVARNÍKY?

Typická česká domácnost se ráda nechává strhávat různými trendy. A některé jsou skutečně postavené na sofistikovaných technologiích. Pivní kvasnice si už dávno domů nepořizujeme jenom jako zdroj vitamínů. Novým hitem je domácí vaření piva. Potřeby pro domovarníky jsou proto dokonce hitem mezi letošními vánočními dárky


Přemýšlel jsem, co jsme ještě doma nevyráběli. Zdravý nápoj děláme z kombuchy. Pravidelně vyrábíme domácí kefír z kefírových houbiček. Domácí rybízák už není nápojem třetí cenové, ale delikatesa, kterou si naši sousedé a známí rezervují dva roky dopředu. Děláme domácí likéry a mnoho dalších věcí, které jsou celorodinnou zábavou, ale i zdrojem vlastnoručních jedlých, nebo chcete-li pitných dárků především pro Vánoce. Do čeho jsme se však konkrétně u nás doma pustili jen před nedávnem, je domácí vaření piva. Přitom už zhruba pět let závistivě vzhlížím ke svému otci, který je v něm již dá se říct přeborníkem.

Domácí vaření piva zvládne skutečně každý

Dlouho jsem i já sám žil s představou, že vaření piva je tak sofistikovanou záležitostí, že pokud jste nakoupili klasický pivovar, tak se do něj rozhodně pustit nejde. Pak se ale v Česku vyrojilo velké množství různých malých pivovarů, z nichž mnohé začínaly na koleně. Navíc se objevily různé potřeby pro pivovarníky, díky kterým lze pivo vařit snadno i v malém a bez toho, abyste byl vystudovaným či zkušeným sládkem. Jak mnozí říkají, pivo uvaříte i v garáží. A nejen tam. Klidně ve své panelákové kuchyni, protože to není nic náročné na prostor ani na výrobu.

Jak se vaří pivo ve zkratce

Základní technologie vaření piva je velice jednoduchá. Ze sladu se vyluhují cukry, které se následně povaří s chmelem. S pomocí kvasnic se pak vytvoří kvašený nápoj. Ten musí po nějakou dobu zrát. Řádově jde o týdny. Všechny tyto ingredience dnes lze koupit již jako polotovary pro domácí vaření piva, nebo dokonce jako předpřipravené směsi pro přípravu konkrétních tipů piva. Avšak přece jen větší zábavou je zahrát si tak trochu na alchymistu a vařit to přímo ze zakoupených primárních surovin. Nemusíte se vůbec bát toho, že chmel již obvykle nemá podobu klasických sušených chmelových šišek. Běžně se prodává granulovaný. Typ chmelu dává pivu speciální aroma a dnes již snadno zakoupíte skutečně různé odrůdy chmele, včetně našeho „českého zlata“, tedy chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák.

Další důležitou součástí procesu vaření domácího piva jsou pivní kvasnice. Pivovarské kvasnice se přidávají do doposud nevykvašeného piva, do tzv. mladiny. S přidáním kvasnic se nastartuje proces fermentace cukrů. Při ní dochází ke vzniku alkoholu a rovněž CO2. Kvasnice opět ovlivňují výsledný produkt piva. A tak si lze pořídit ty, které vám pomohou s výrobou piva plzeňského či třeba bavorského typu. Běžně se setkáme s kvasnicemi šlechtěnými pro svrchní kvašení, nebo naopak pro kvašení spodní. Máte pocit, že se v tom začínáte ztrácet? Rozhodně se nezalekněte a nebojte se zeptat. Já chodím pro rady na Svět-piva.cz a někdy i osobně do brněnské prodejny na Stránského 28.

Přijďte si do specializované kamenné prodejny nakoupit potřeby pro domovarníky

Domácí vaření piva vás rozhodne chytne. A pokud se vybavení na domácí vaření piva rozhodnete věnovat k Vánocům jako dárek, rozhodně s ním zabodujete. Protože dnes platí, že kdo nevaří doma pivo, není Čech!

V kamenné prodejně Svět-piva.cz pořídíte vše, co je k domácímu vaření zapotřebí. Nerezové hrnce, korunkové zátky, zátkovačky, plničky sudů, chmel, kvasnice a další potřeby. Domácí pivovar můžete rozjet v mikro podobě, ale klidně i s plnou parádou. Já už mám na Vánoce navařeno i vykvašeno. Teď dávám dohromady své pivní dárky. Ty mimochodem ve Svět-piva.cz nakupíte komplet – ať již se někoho rozhodnete potěšit malým luxusním výčepním zařízením, domovarníckou výbavou či třeba pivní kosmetikou.

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!