Pivovarnictví v horách a podhůří kvete
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, zpívá se v jedné písničce. A dobře se pivovarnictví daří i v Krkonoších, Orlických horách a v podhůří těchto hor. Piva se tu vaří na stále více místech a dokonce tu vznikly i pivní stezky…
Neuvěřitelnými devatenácti pivovary se v minulosti pyšnilo Rychnovsko. Většina jich zanikla do první poloviny minulého století a na přelomu nového tisíciletí už tu nefungoval ani jediný. Od té doby se však hodně změnilo. V podhůří obnovili výrobu pivovary v Rychnově nad Kněžnou a Dobrušce, řemeslný pivovar vznikl v roce 2012 v Potštejně. Tradici pivovarnictví se rozhodli znovu vzkřísit také v Olešnici v Orlických horách.
Olešnický rodinný pivovar Agent zahájil provoz letos v létě a jeho majitelé oznámili, že se budou snažit nabídku rozšiřovat o většinu známých druhů piv spodního i svrchního kvašení a v plánu jsou i pivní experimenty.
Od listopadu roku 2017 se pak z vlastního pivovaru těší po válce vysídlená osada Neratov, které vdechlo život stejnojmenné sdružení.
“Snahy o zřízení pivovaru tu byly už na přelomu 17. a 18. století. Na kopci vyvěral pramen, kterému se připisovaly zázračné účinky. Dřevěný kostel, který tu stál dříve, už přestal dostačovat počtu poutníků, a tak tu byl vystavěn nový. Měl tu stát i klášter a v něm se pivo mělo vařit. Klášter byl ale nakonec vybudován o 40 kilometrů dále v Králíkách,” připomíná podsládek neratovského pivovaru Dominik Malík.
Snahy o zřízení pivovaru v Neratově se tak naplnily až po třech stoletích. Je jedním z projektů sociálního podnikání a také zde našli uplatnění lidé s postižením. Neratovská piva jsou plzeňského typu s tradičním postupem výroby.
“Vaříme desítku, jedenáctku a dvanáctku piva Prorok a čtrnáctistupňový Jantar. Nabídku bychom do budoucna rádi rozšířili, ale jsme limitováni kapacitou sklepu, který jsme letos na podzim ještě o polovinu rozšířili. A pak současný zájem o naše pivo je tak velký, že jen tak tak stačíme,” vysvětluje podsládek.
Pivovar se přitom bude rozšiřovat, v jeho sousedství roste velká stavba. “Pivovar by se měl rozšířit o polovinu jejího přízemí,” dodává Dominik Malík.
Rychnov nad Kněžnou pak má i svoji Podorlickou pivní stezku a kdo chce, může vyrazit za poznáním na Podorlickou pivní cyklostezku, která je zavede za výrobou piva nejen do Rychnova, ale také do Dobrušky a Potštejna.
I Krkonoše mají svoji pivní stezku
V Krkonoších se lokální minipivovary domluvily, že by si nemusely konkurovat, ale spíš spolupracovat a utvořit tak ucelený lokální a originální produkt v podobě Krkonošské pivní stezky. Návštěvníkům nabízí horskou túru v délce zhruba třiceti kilometrů, na které mohou na čtyřech zastávkách ochutnat piva z pěti lokálních minipivovarů: Pecký pivovar v Peci pod Snězkou, pivovar Trautenberk v Malé Úpě, minipivovar Fries na Friesových boudách, pivovar Hendrych a minipivovar Krkonošský medvěd ve Vrchlabí. V turistické sezoně, od začátku června do konce září, byla letos otevřena již pošesté. Jejím patronem se stal známý český zpěvák a skladatel Marek Ztracený.
V první polovině července Marek Ztracený celou stezku osobně absolvoval, ochutnal všechna piva a společně s moderátorem Petrem Ticháčkem a duchovním otcem Krkonošské pivní stezky Karlem Polívkou natočil video, ve kterém celou trasu detailně představuje. „Byl to pro mě veliký zážitek. Prošel jsem se krásnou krkonošskou přírodou a ochutnal místní skvělá piva. Věřím, že se sem brzy vrátím,“ popsal Ztracený svoje dojmy z Krkonošské pivní stezky.
„Vzhledem k tomu, že trasa stezky netvoří okruh, mohou turisté svoje putování zahájit jak v Malé Úpě, tak i ve Vrchlabí,“ připomněl Karel Polívka, duchovní otec a zakladatel Krkonošské pivní stezky. Nápad provozovat Krkonošskou pivní stezku, která disponuje registrovanou ochrannou známkou, se zrodil před pěti lety.
Vzhledem k povaze terénu, ale i plné hotelové vybavenosti jednotlivých „zastávek“ totiž mohou turisté svoji cestu rozložit do více dní a užít si během putování po pivní stezce i delší pobyt na horách včetně všech dostupných služeb.
„Jezdí k nám i turisté z druhého konce republiky, pro které je to nevšední zážitek. Každoročně celou stezku během léta absolvuje mnoho stovek návštěvníků,“ řekl Karel Polívka.
Vlastní pivovar má také v Krkonoších například Luční bouda. Nad jeho výstavbou uvažují rovněž investoři, kteří na Černé hoře budou stavět novou Sokolskou boudu, i majitel historické fabriky v Temném Dole v Horním Maršově Karel Chotek.
Zdroj: https://rychnovsky.denik.cz/ | Autor: Jana Kotalová, Jan Braun