Nový pivovar si zřídil jen tak pro radost, varnu mu pokřtí legendy Dukly

Vařit pivo pro radost a jít svou vlastní cestou. Taková je vize jednatele nového jihlavského minipivovaru Horác, Miloše Vostrého staršího. Pivovar, který sídlí na Pávovské ulici, sice uvařil první várku piva už koncem května, ale až nyní chce pozvat veřejnost a slavnostně pokřtít varnu…


„Stále se učíme. Ovšem teď, po téměř půl roce, jsme zase o kus dál a je čas představit se jihlavské veřejnosti a pozvat k nám nejenom sousedy z ulice,“ říká jednatel Miloš Vostrý st.

A protože má Miloš Vostrý blízko i k jihlavskému hokeji, varnu pivovaru Horác v sobotu v 11 hodin pokřtí hokejové legendy Dukly Jihlava. Účast již přislíbili Stanislav Neveselý, Oldřich Válek, Jaroslav Benák a Milan Chalupa.

Pro návštěvníky jsou připraveny také zabijačkové speciality. Samozřejmostí bude domácí pivo Horác a nemá chybět ani živá muzika.

Slavnost je zajištěna i v případě nepříznivého počasí. K dispozici je návštěvníkům degustační místnost zařízená v hokejovém stylu. Na stěnách visí fotografie osobností jihlavského hokeje, hokejky i dresy.

Po infarktu si chtěl orazit. Tak začal budovat vlastní minipivovar

K pivu měl jednatel Horáckého pivovaru Miloš Vostrý st. blízko snad odjakživa. „Pocházím z Plzně a tam se moc vína nevypije,“ směje se. „Navíc pradědou počínaje byli všichni předci hospodští, takže já jsem se kolem toho hned od dětství motal,“ vzpomíná.

Dlouhá léta pracoval Vostrý také pro Plzeňský Prazdroj i jihlavský pivovar jako šéf obchodu.

„Když jsem byl po druhém infarktu, říkal jsem si, že je čas orazit si. A tak jsem jednou svým kamarádům navrhl, že si vybudujeme minipivovar. Naučíme se vařit pivo pro radost a budeme ho čepovat v našich provozovnách. To jsem ale netušil, jaká trnitá a krušná cesta nás čeká a kolik uděláme špatných kroků,“ dodává.

S minipivovarem začínal v roce 2016 v Chlumu na pomezí Jihlavska a Třebíčska, kde však byl nucen záhy provoz ukončit. Ukázalo se totiž, že mít pivovar na odlehlém místě je logisticky a marketingově nevyhovující.

Následně Miloš Vostrý začal hledat nové prostory přímo v Jihlavě. První stavební a technologické úpravy, aby provoz vyhovoval podmínkám v pivovarnictví, odstartovaly na nové adrese loni v červenci – a ani ne rok nato stočili první várku piva značky Horác.

Do vídeňského ležáku dají speciální slad, dodá specifickou chuť

Horácký minipivovar má kapacitu 2 tisíce hektolitrů piva ročně. „Jsme malý pivovar. Nechceme dělat obrovská kvanta piva, nechceme být ani konkurencí velkým pivovarům. Chceme jít svojí vlastní cestou – dělat si pivo pro radost. Hlavně aby nás to bavilo,“ usmívá se.

Horácký minipivovar podle Vostrého vaří klasická česká piva plzeňského typu, která čepují ve svých provozovnách v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Třešti nebo v Polné.

„Vaříme 10°, 11° a 12°. Teď začínáme vařit i speciály. Prvním z nich je polotmavá 13° – vídeňský ležák, který chystáme na období od Mikuláše do Vánoc. Nyní ho máme ve spilce (sklepní části pivovaru, kde pivo kvasí – pozn. red.),“ poznamenal.

Specifický je tento speciál zejména sladem. „Do piv plzeňského typu se dává určitý typ kvasnic a slad, který má ve svém názvu plzeňský. Do vídeňského ležáku se dávají další slady, které pivo ztmaví a dají mu specifickou chuť. Jiné jsou i teploty a časy vaření,“ upozorňuje na rozdíly devětapadesátiletý jednatel společnosti.

Vařit speciál pomáhal i bývalý náměstek jihlavské primátorky

S receptem a radou při vaření tohoto speciálu mu pomáhal i exnáměstek jihlavské primátorky, lidovec Jaromír Kalina, který býval před svým vstupem do politiky sládkem jihlavského pivovaru.

Vostrý předpokládá, že by tento speciál mohl být k dispozici celoročně. „Už jsme ho nabídli některým odběratelům a všichni po něm skočili. Víme, že lidé tyto speciály vyžadují a v oblibě mají zvláště produkty minipivovarů. Je to radost, když přijedou lidi z úplně jiných končin republiky a chtějí ochutnat vaše pivo,“ praví spokojeně.

Horácký minipivovar má nyní tři stálé zaměstnance. Kromě jednatele Vostrého je to jeho syn Miloš Vostrý ml., který dělá mladšího sládka, a pak bývalý hokejový obránce Jaroslav Benák. Ten má na starosti logistiku a stáčení piva.

Rozšířit kapacitu ležáků Miloš Vostrý neplánuje. „Co bude dál, uvidíme,“ usmívá se.

pivovari-pivovary-novinky-pivo-minipivovar-horac-milos-vostry-varna-legenda-dukla-jihlava
Horácký minipivovar vaří klasická česká piva plzeňského typu, která čepují ve svých provozovnách v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Třešti nebo v Polné.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
pivovari-pivovary-novinky-pivo-minipivovar-horac-milos-vostry-varna-legenda-dukla-jihlava-02
Protože má rodina Vostrých blízko i k jihlavskému hokeji, varnu pivovaru Horác pokřtí hokejové legendy Dukly Jihlava.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
pivovari-pivovary-novinky-pivo-minipivovar-horac-milos-vostry-varna-legenda-dukla-jihlava-03
Horácký minipivovar má kapacitu 2 tisíce hektolitrů piva ročně.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
pivovari-pivovary-novinky-pivo-minipivovar-horac-milos-vostry-varna-legenda-dukla-jihlava-04
Miloš Vostrý mladší (vpravo) je mladším sládkem, bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Benák má v pivovaru Horác na starosti stáčení piva a logistiku.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
pivovari-pivovary-novinky-pivo-minipivovar-horac-milos-vostry-varna-legenda-dukla-jihlava-05
Miloš Vostrý mladší (vlevo) je mladším sládkem, bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Benák má v pivovaru Horác na starosti stáčení piva a logistiku.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA

Zdroj: https://www.idnes.cz/ | Autor: Ilona Zelníčková | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!