Pod jižními zámeckými zahradami vznikl na podzim roku 2017 nový minipivovar v Děčíně. Funguje tu pivovar Nomád, který vede spoluzakladatel varnsdorfského pivovaru Kocour Jan Kočka. Nomád byl dříve létajícím pivovarem. To znamená, že neměl vlastní prostor, kde by vařil pivo. Zlatý mok sládek nechával vařit ve spřátelených pivovarech.

Inspiraci pro svá piva však hledá dál po světě, název Nomád tak zůstal. Jan Kočka je původní profesí steward, označení „létající pivovar“ tak nevzniklo náhodou. Pivu se sládek věnuje okolo dvaceti let, vlastní pivo vaří přes deset let. První počin byl Kocour ve Varnsdorfu, kde se podílel na vývoji konceptu od značky, přes logo až po první piva.

Po Kocourovi přišla podle slov Kočky první verze létajícího pivovaru Nomád, pak roční štace v Kapitánovi při obnově vaření piva a vymýšlení receptů Kapitána a Admirála a dalších místních piv. Pak se vrátil k Nomádovi jakožto létajícímu pivovaru, a když už byl čas přistát, usídlil se v Děčíně pod zámkem.

Kočka popisuje práci v pivovaru jako pestrou práci, která někdy bolí. A to třeba, když nosí pytle se sladem nebo sudy. Krásný pocit je, když mu někdo po vypití piva přijde poděkovat. Rutina, když vaří pivo a musí dodržet postup. Legrace, když jej napadne v nejméně vhodnou chvíli název pro pivo a recept a nemá možnost si to poznamenat.

Při své práci se ale hlavně často setkává s lidmi. A to nejen v pivnici, kde nabízí na čepu vždy výběr z devíti piv, ale také na degustačních soutěžích nebo na akcích. Kočka získal například Jarní cenu sládků se svou Sněhulajdou, silným pšeničným pivem 18°, styl weizenbock. Ve svém pivovaru pořádá pro štamgasty řadu akcí, jako je např. Kočkiáda se soutěží o nejlepší nakládaný hermelín.