Čechtínský historický pivovar pomáhají opravovat dobrovolníci

Čechtín (Třebíčsko) – V objektu někdejšího pivovaru v Čechtíně na Třebíčsku pracují poprvé zahraniční dobrovolníci. Pomáhají jeho majiteli Radislavu Procházkovi s opravou památky. Koupil ji v roce 2006, chtěl v ní zřídit muzeum veteránů. Teď by byl rád, kdyby nemovitost sloužila pro kulturní a společenské účely. Opravuje ji bez dotací vlastními silami. Hodnotu odvedené práce už vyčíslil na osm milionů korun. Pomalu zbavuje renesanční objekt s barokní úpravou novodobých zásahů. Mladí dobrovolníci pomáhají s odkrýváním původní podlahy v patře sýpky.


Je mezi nimi i devatenáctiletá Maia, studentka politologie z Francie. Těžkou fyzickou práci podle ní vyvažuje zajímavé místo i okolí. Už stačila s ostatními navštívit Třebíč, Telč nebo jadernou elektrárnu v Dukovanech.

Akce, které se kromě Francouzů účastní i lidé z Mexika, Ruska, USA nebo Španělska, organizuje zapsaný spolek INEX – Sdružení dobrovolných aktivit. Mezinárodním dobrovolnictvím se zabývá od roku 1991. Klára Gajdošová ze spolku je v Čechtíně jednou z dobrovolnic a působí jako tlumočnice. Stav památky ani náročnost práce ji nezaskočily. “Byla jsme varovaná, takže jsem si to představila ještě mnohem horší. Vlastně jsem byla nakonec příjemně překvapená,” řekla.

Procházkovi jako hostitelé musí dobrovolníkům zajistit ubytování a stravu. Zorganizovali i výlet do okolí. Součástí společné práce je také společná zábava. Každý večer připravuje jídlo někdo jiný, takže pobyt je i o sdílení kultur a tradic. “Je to trochu, jako kdyby zahraniční dovolená přijela za námi. Tolik zážitků bychom tam snad ani neměli,” řekla ČTK majitelova manžela Hana Procházková. Je sběratelkou svatebních šatů, které v přízemí sýpky vystavuje. Má jich přes sto. Je mezi nimi i model navrhovaný legendou české módy Hanou Podolskou (1880 – 1972).

Pivovar je kulturní památkou od konce roku 2016. Poprvé byl zmíněn v roce 1591, když ho koupil Smil Osovský, majitel třebíčského panství. V polovině 18. století byl pivovar v produkci piva z 25 pivovarů na Třebíčsku na druhém místě. V roce 1884 byla jeho činnost ukončena. Podle památkářů je dokladem a ukázkou architektonické podoby velkého venkovského vrchnostenského pivovaru. Z technologie pivovaru se dochoval například nádovník na slad.

Při jeho obnově chtějí Procházkovi dodržovat tradiční postupy, které jsou časově náročné. “Že nemáme dotace, je tak vlastně výhoda. Nehoří nám termíny a nemusíme se bát, že by dotace propadla,” řekl Procházka. Dodal, že neodkladná byla jen výměna střech, které se začaly hroutit hned, když nemovitost koupil. Jejich plocha je více než 2700 čtverečních metrů.

Kromě střech je v areálu opravený byt v barokní přístavbě. Vzhledu výrazně pomohla výměna nepůvodních oken osazených v době socialismu, kdy areál využívalo zemědělské družstvo. Vyčištěný je také prostor s renesančními klenbami, kde pivo zrálo. Na jednom ze sloupů se podařilo odkrýt česky psaný text z roku 1644. Nástěnnou malbu svatého Jana Nepomuckého v jiné části pivovaru pomohl odkrýt přívalový déšť. Voda při něm protekla i stropem a smyla barvu, která portrét světce zakrývala.

Vendula Krausová kš

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/ | Autor: ČTK | Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!