Gambrinus: Pivovar se zkomoleným jménem patrona hodokvasu vaří pivo už 150 let

Původní „císařský“ název ztratil se vznikem Československa smysl. Během války se tu ale vařila i pvní náhražka, tzv. pivolín, který lid vtipně přejmenoval na „slzy Gambrinovy“.


Plzeň se v polovině 19. století rychle průmyslově rozvíjela. Podnikatelé tu měli příznivé podmínky a ty movitější se rozhodli založit moderní pivovar. Ve městě tou dobou už jeden velký pivovar fungoval. Měšťanský pivovar, dnešní Plzeňský Prazdroj, který uvařil premiérovou várku o pár let dříve (v říjnu 1842).

Jednoho lednového dne 1869 upíší akciová jistina v částce jeden milion zlatých a pak už jde všechno hladce: koupě pozemků, plány, Škodova továrna dodává kotle a strojní zařízení, když není dost cihel, pořídí se cihelna… Už 25. června 1869 je zapsána do obchodního rejstříku firma První plzeňský akciový pivovar v Plzni.

pivovari-pivovary-novinky-gambrinus-pivovar-se-zkomolenym-jmenem-patrona-hodokvasu-vari-pivo-uz-150-let

Pilsner Kaiserquell

Nové pivo se rychle ujalo a našlo příznivce doma i v cizině. O pěnivém moku prvního akciového pivovaru se pochvalně vyjádřil i sám císař František Josef I. A takové pocty bylo třeba zúročit! Správní rada proto zavedla pro své pivo značku Pilsner Kaiserquell (Plzeňský císařský zdroj).

Vstupem Rakouska-Uherska do války končí zlatá doba plzeňského pivovarnictví. Chybějí suroviny, slad se nahrazuje pýrem, čirokem, řepou ba dokonce i medem, ale ani to nestačí. Ke konci války je dokonce nutno pozastavit výrobu, hladové nepokoje v Plzni vedou ke srážkám s vojskem, vyrábí se pivní náhražka, takzvaný pivolín, který lid vtipně přejmenoval na „slzy Gambrinovy“.

Gambrinus

pivovari-pivovary-novinky-gambrinus-pivovar-se-zkomolenym-jmenem-patrona-hodokvasu-vari-pivo-uz-150-let-02

Kaiserquell, ochranná známka zapsaná na počest Františka Josefa I., vznikem samostatného Československa ztrácí smysl. Registrována je proto nová ochranná známka Plzeňský Gambrinus – stalo se to 23. července 1919. Podle jedné verze byl Gambrinus legendární král a zároveň historicky první sládek.

Pověst o králi Gambrinovi se tradovala od středověku a byla zaznamenána v polovině 16. století v bavorské kronice. Podle ní začal král Gambrinus jako první vařit pivo poté, co ho to naučila Isis, staroegyptská bohyně úrody a hodokvasu. Podle jiné (pravděpodobnější) verze vzniklo slovo Gambrinus zkomolením jména Jean Primus, tedy Jan první.

Patron Jean Primus

Jednalo se o Jana I. Brabantského, pradědečka krále Karla IV., který v bitvě u Worringenu v červnu 1288 porazil lucemburského hraběte Jindřicha III. Na prosbu bruselského sladovnického cechu se pak stal jeho čestným předsedou a od té doby býval v cechovních místnostech vyobrazen jako opulentní usměvavý muž s věncem z chmelových ratolestí na hlavě a s pohárem pěnícího piva v ruce.

Stal se tak nástupcem římského boha Dionýsa a novověkým patronem pivovarnictví. Nejdřív v Brabantsku, tedy na území dnešní severní Belgie a jižního Nizozemí, a později i v ostatních zemích, které holdují zlatavému moku. Setkat se s ním můžete i v Praze, na Malé Straně najdete pivnici s názvem U krále Brabantského.

Jak pracuje současná sladovna? Jak dlouho se pivo vaří? Jaký osud měl pivovar po roce 1948 a 1989?

Zdroj: https://radiozurnal.rozhlas.cz/| autoři: Jitka Škápíková, Magdalena Šorelová | Foto: 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!