Belgičtí mniši hledali 220 let ztracený recept na pivo. Nakonec ho dokázali uvařit podle starých záznamů

220 let trvaly obavy belgických premonstrátských mnichů, že už nikdy nebudou moci uvařit pivo podle svého středověkého receptu. Zápis unikátního postupu se totiž ztratil. Mniši ale nyní budou pivo znovu vařit. První várky vznikly podle popisů ve starých záznamech.


Klášter premonstrátů v Grimbergenu nedaleko Bruselu v minulosti často čelil různým nájezdům nebo vpádům nepřátel, hlavně v dobách náboženských válek.

Budova proto několikrát vyhořela a mniši ji museli stavět prakticky od základů. A při tom posledním vpádu francouzských vojsk v roce 1795 se zřejmě ztratily záznamy o vařených pivech. Aspoň mniši si to myslí, proto se ho pokusili najít.

Nakonec sice nenašli ten úplně přesný postup. Nicméně v archivech objevili hodně záznamů o tom, jak se ve středověku pivo jejich předchůdců vařilo.

Čtyři roky zkoumali starověké knihy a vyčetli z nich, kdy a jak přesně přidávat chmel. A pak to pochopitelně také zkoušeli. Až nakonec uvařili várku piva, která odpovídá popisům ve starých záznamech.

Bude se odkazovat k pivu, které se začalo vařit v roce 1128. Je to typ piva ale blonde, což je silné pivo. V tomto případě má dokonce 10,8 procenta.

Je svrchně kvašené z ječného nebo pšeničného sladu a má většinou zářivou zlatou nebo okrovou barvu. Bývá méně hořké, zato více ovocné, kořeněné a často také může chutnat po speciálních přísadách jako po bylinkách, což je v Belgii oblíbený způsob vaření.

Uvařit se má zhruba 10 tisíc hektolitrů za rok, což je třeba u nás hranice, kde se to láme mezi minipivovary a velkovýrobci.

V klášteře Grimbergen je tradice vaření piva opravdu dlouhá, podobně jako v mnoha dalších mnišských zařízeních po celé Belgii. Pivovar v Grimbergenu nikdy nepřestal fungovat, akorát v padesátých letech nad ním převzala záštitu dánská skupina pivovarů.

Mniši v bílých kutnách teď pod značkou Grimbergen vaří několik druhů piva, která se odkazují k historii.

„Víme, že ve středověku se tu vařily různé druhy piva. První typ bylo zřejmě tmavé pivo, takové na každodenní pití. Další určitě bylo pšeničné pivo. A pak se vařily ještě speciální edice – například lepší pivo pro poutníky a návštěvníky kláštera, nebo pivo pro velikonoční čas,“ přibližuje otec Karel.

Nicméně právě středověké pivo zatím Grimbergen v nabídce neměl. A teď, když už mají mniši 220 let starý recept zase v hlavách, se do jeho výroby pustí.

Úřady už jim schválily výstavbu nového pivovaru, kde bude pracovat vždy kolem šesti mnichů. A první várku svého piva by měli vyslat do světa příští rok.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ | Autor: Marie Štenglová | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!