ODS chce řidičům umožnit, aby si dali před jízdou jedno pivo

ODS navrhla, aby řidiči mohli mít tak jako v západní Evropě v krvi půl promile alkoholu. „Nevidím důvod, aby si slušný český občan nemohl dát malé pivo. Přibližme se i v tomto západní Evropě,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. Spolu s ním návrh představil bývalý ministr dopravy, šéf poslanců strany Zbyněk Stanjura.


Poslanci nedávno schválili, že vodáci budou moci vyjet na velkou část řek s půl promile alkoholu v krvi. V současnosti nesmí na vodě požít žádný alkohol, jinak jim hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

A ODS se rozhodla, že když tuto možnost budou mít vodáci, není důvod, aby ji neměli také řidiči. Na tiskovou konferenci přinesli Fiala se Stanjurou mapu, aby ilustrovali, že na západ od českých hranic je tolerance k malému množství alkoholu běžnou záležitostí a že to nemá dopad na zvýšení nehodovosti.

„Patříme k několika málo zemím v Evropě s nulovou tolerancí alkoholu za volantem. Ve většině evropských zemí, včetně sousedního Německa nebo Rakouska, tolerance bez problémů dlouhodobě funguje. Proto navrhujeme zavedení tolerance 0,5 promile. Jsem přesvědčen, že si tuto míru svobody zasloužíme a jsem přesvědčen, že umíme být stejně zodpovědní, jako většina Evropanů. Když to zvládají Francouzi, Španělé, Italové nebo Lotyši, zvládneme to i my,“ uvedl Fiala.

„S větší svobodou by samozřejmě měla přijít také adekvátní odpovědnost, proto chceme v rámci úpravy bodového systému navrhnout také přísnější postihy pro ty, kteří povolenou míru alkoholu v krvi za volantem přesáhnou,“ doplnil Stanjura.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ | Autor: Josef Kopecký | Foto: iDNES.cz

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!