Češi mají jedno z nejlevnějších piv v Evropě. VELKÝ PŘEHLED

Ačkoliv pivo v Česku od loňského roku zdražilo, v porovnání s ostatními zeměmi Evropy nás zlatý mok vyjde dost lacino. Podle databáze Numbeo máme páté nejlevnější pivo v Evropě. Kolik za něj zaplatíte v jiných evropských zemích?


Češi jsou bezesporu národem pivařů – a prozatím si mohou svůj oblíbený nápoj dopřát v podstatě za pakatel. Alespoň tomu nasvědčují údaje z databáze Numbeo, které porovnávají ceny piva ve 38 evropských zemích.

Numbeo ve své databázi uvádí jak průměrnou cenu půllitru piva v obchodě, tak průměrnou cenu půllitru tuzemského čepovaného piva v restauracích. V obou kategoriích se pivo v Česku ukázalo být pátým nejlevnějším v Evropě.

Mapa cen půllitru piva v obchodech v Evropě:

Ceny piva v obchodech v Evropě

Zdroj: Numbeo

V obchodech seženete levnější pivo než v Česku pouze v Kosovu, Bosně a Hercegovině, Srbsku a na Ukrajině. V případě čepovaného piva v restauracích najdete levnější pivo v Albánii, Bulharsku, Moldavsku a na Ukrajině. Stejně levné pivo jako v českých restauracích pak prodávají v Maďarsku.

V ostatních evropských zemích si tamní obyvatelé za pivo připlatí – v některých případech ceny stoupají opravdu hodně vysoko. Nejdražší pivo se prodává ve Skandinávii a Irsku. Například v Norsku prodávají obchody půllitrové pivo za téměř 81 korun. Čepované pivo v restauracích tam stojí průměrně neuvěřitelných 209 korun.

Cena 0,5 litru piva v Evropě

Je nutné si uvědomit, že v některých zemích se vysoká cena piva odvíjí od vysoké životní úrovně. V porovnání s Českem jsou v těchto státech celkové náklady na život daleko vyšší. Nejvyšší náklady na život mají obyvatelé Švýcarska a Skandinávie.

Pokud vezmeme v úvahu ukazatel životní úrovně a nákladů na život, jedno z nejlevnějších piv v Evropě mají Němci. Zatímco jejich životní úroveň je vysoká, ceny piva nejsou až tak závratné.

Podívejte se na mapu nákladů na život v Evropě. Červená barva značí vysoké náklady na život, zatímco zelená nízké:

Náklady na život v evropských zemích

Zdroj: Numbeo

Nepoměrně vysoké ceny piva vůči životní úrovni mají některé jihoevropské státy. V Řecku například půllitrové pivo v obchodě stojí průměrně 32 korun a čepované pivo v restauraci téměř 90 korun. Tamní vysoké ceny souvisí především s tím, že se jedná o turisticky vyhledávané destinace. Obchodníci tak záměrně udržují ceny vysoké, protože cílí na turisty, kteří jsou na dovolené ochotní si za pivo připlatit.

Zdroj: http://tn.nova.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!