Litoměřice opraví bývalý pivovar, chtějí v něm znovu vařit pivo Kalich

Bývalý litoměřický pivovar se začíná probouzet k životu. V jeho prostorách by se už příští rok mohlo vařit pivo a o něco později i odlévat sklo. Chátrající objekt pomůže obnovit dotace i finanční příspěvek města. Pivovar se po 282 letech výroby zastavil v roce 2002.


Rekonstrukce levé části areálu, který se nachází ve středu města,  má být zahájena na konci letošního roku.

„Prostory budou opraveny tak, aby mohly být pronajaty podnikateli, který zde začne vařit pivo a obnoví značku Kalich. Předpokládaná doba realizace je zhruba rok,“ uvedla Eva Břeňová z litoměřického městského úřadu.

Jak dodala, díky své připravenosti Litoměřice uspěly ve vládním programu Restart určeném na regeneraci a podnikatelské využití brownfieldů.

„Předpokládané náklady vycházejí na 21,9 milionu korun. Získali jsme dotaci 11,4 milionu korun, zbytek město doplatí ze svého,“ informovala vedoucí odboru územního rozvoje Venuše Brunclíková s tím, že výběrové řízení na provozovatele pivovaru bude vyhlášeno do konce roku.

Radnice má v plánu také rekonstrukci pravé části areálu pivovaru, zde by měla vzniknout sklárna.

„Zatím se tvoří se studie. Náklady budou podstatně vyšší než u pivovaru, ale definitivní čísla ještě nemáme,“ podotkla Brunclíková.

Minulý rok na jaře vyhodnotili litoměřičtí občané okolí bývalého pivovaru jako nejošklivější místo ve městě. To by se nyní mělo změnit.

„Vzhledem k tomu, že sklárna by byla veřejnosti přístupná, jednalo by se zároveň i o turisticky zajímavou atrakci,“ předpokládá místostarosta Litoměřic Karel Krejza.

Zdroj: https://usti.idnes.cz/ | Autor: Pavel Křivohlavý

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!