Kdo to se zubatou žábou přežene, může mít ze žáby pěknou opičku. Tedy ale rozhodně ne pěknou princeznu.


Novodobý symbol Bruntálu, zubatá žába, se opět dostala na pivní etiketu. Pivo Zubatá žába už vzniklo před pěti roky, vařili ho v pivovaru ve středních Čechách.

Od letoška je ale pivo Zubatá žába skutečně bruntálské, vaří jej bruntálský pivovar Hasič. Ten má pivo také na čepu a nebo jej stáčí do lahví, ve skle je 0,75 litru a v plastu 1,5 litru.

Lahvové pivo je k mání i v bruntálském obchůdku se suvenýry se zubatou žábou.

„Zájem o pivo je veliký, lidé ho chtějí vyzkoušet a nebo si vzít jako suvenýr z Bruntálu,” řekl Tomáš Koňařík, který se o propagaci zubatých žab v Bruntále stará.

V duchu hesla „Bruntál – drsný kraj, drsní lidé,“ je i pivo drsnější, je to šestnáctistupňový speciál, světlý z ječného sladu, svrchního kvašení. Přes léto je i lehčí letní speciál, s obsahem alkoholu minimálně 3,2 procent.

A protože cílem bruntálských zubatých žab je dobře pobavit, k pivu je i manuál. V malé knížečce je povídání o zubatých žabách, o vaření piva a také test pro konzumenty. Při vypití každého piva musí splnit jeden úkol, vyluštit hádanku, přečíst artikulační test a dotknout se kontrolního bodu.

Pivo Zubatá žába není jedinou novinkou mezi bruntálskými suvenýry s touto tematikou.

„Máme už nejen vzduch z Bruntálu v plechovkách, ale už i bahno. Průběžně doplňujeme a obměňujeme sortiment dárků. Hodně teď přes léto chodí turisté, mají zájem o tyhle suvenýry, o bruntálské zubaté žábě se ví, turisté to vyhledávají a chtějí si něco odvést. A taky chystáme nový kalendář,“ prozradil Tomáš Koňařík.

Motoristé také získají zdarma nálepku na auto se zubatou žábou. Podmínkou však je, že musí přijet i s autem, na které jim nálepku vylepí sami pracovníci z krámku se zubatými žábami.

Autor: Dalibor Otáhal
Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!