Test nealkoholických piv. V 18 z 20 testovaných byl kontroverzní herbicid Roundup

Nový výzkum dvaceti vzorků německých nealkoholických piv ukázal, že se v drtivé většině z nich stále vyskytuje herbicid Roundup, který Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označila za karcinogenní. Výzkum provedla německá státní spotřebitelská organizace Stiftung Warentest, informuje týdeník Stern.


Nealkoholické pivo nabývá dlouhodobě na oblibě a pivovary mu tak čím dál tím častěji věnují pozornost. Spotřebitelská organizace Stiftung Warentest vybrala dvacet vzorků nealkoholických piv, kromě dvou organických piv se v každém z dalších vzorků nalezlo určité množství kontroverzního herbicidu Roundup, který obsahuje glyfosát, o jehož možných karcinogenních účincích se vedou spory.

Zatímco Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označila v roce 2015 glyfosát za pro lidi pravděpodobně karcinogenní látku, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

O prodloužení licence k užívání této aktivní složky herbicidu hlasovali zástupci všech členských států EU v minulém roce. Pro prodloužení hlasovalo 18 zemí EU, devět států bylo proti a jeden se zdržel. Nakonec tak došlo k prodloužení licence na dalších pět let. Europoslanci zároveň o měsíc dříve schválili nezávaznou rezoluci, která požaduje úplný zákaz používání látky do konce roku 2022.

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!