V novodobé historii se vařilo pivo v Oslavanském minipivovaru od roku 2004. V roce 2012 se provozní společnost odstěhovala do svého nového, většího, pivovaru do Bratčic i se sládkem Petrem Žákem. Celý loňský rok stále vařili „Oslavanské zámecké“, ale v Bratčicích. Městu Oslavany zůstaly na zámku jen prázdné sklepní prostory.
Proto zastupitelstvo města rozhodlo o vytvoření vlastní společnosti se 100% majetkovou účastí města. Vznikla na sklonku roku 2012. Prvním zaměstnancem se stal sládek Tomáš Darebný. V průběhu loňského roku, po vyhlášení veřejné zakázky a nezbytných výběrových řízeních se konečně v srpnu montovala technologie firmou Jaroslava Bohdálka. Na konci podzimu uvařil Tomáš Darebný v úplně novém minipivovaru první pivo.
Čertovský speciál si odbyl křest na Čertovském zámku 7. prosince. V předvánoční době postupně na pípách Zámecké restaurace nahradila naše, skutečně oslavanská piva, dovážená piva bratčická. Tím jsme splnili cíl, který jsme si vytkli: vrátit vaření piva na oslavanský zámek a nabídnout návštěvníkům kvalitní, nefiltrované, spodně kvašené pivo v plném sortimentu, tedy desítku, dvanáctku a třináctku. V současnosti dochází k určité dezorientaci příznivců pěnivého moku. Které pivo je vlastně oslavanské??? Jde o to, abychom kvalitou našeho piva vstoupili do povědomí veřejnosti, že naše pivo, vařené sládkem Tomášem Darebným je skutečně oslavanské, uvařené na oslavanském renesančním zámku. Chceme navázat na historii vaření piva, která zde začala ve středověku a začít psát svou novodobou historii s počátkem v roce 2013.
Ať Vám Oslavanská piva Opál, Jantar i Rubín chutnají a přináší Vám potěšení.