Přehled
Druhy piva
Stručný popis druhů piv...
Označování druhů piv řeší u nás Vyhláška č. 335/1997 Sb. Dle ní rozlišujeme:
Piva lehká: do 7% EPM
Piva výčepní: 8-10% EPM
Ležáky: 11-12% EPM
Speciály: 13% EPM a více
Portery: 18% EPM a více
Piva se sníženým obsahem alkoholu: do 1,2% objemových procent
Piva se sníženým obsahem cukru
Piva pšeničná
Piva kvasnicová: s dodatečným přidáním podílu rozkvašené mladiny do hotového piva
Nealkoholická piva: do 0,5% objemových procent
Piva ochucená
Při označování piv můžete na etiketách narazit na další zpřesňující informace:
Flavored – ochucené pivo
Fruit – ovocné pivo
Herbed – bylinkové pivo
Spiced – kořeněné pivo
Strong – s větším obsahem alkoholu
Extra Hoppy – s vyšším chmelením
Rauch – nakuřované
Druhy piva dle stupňovitosti:
Stupňovitost piva, též označovaná jako EPM, vyjadřuje hodnotu extraktu původní mladiny. Dříve se udávala ve stupních – běžně u nás dostupné ležáky plzeňského piva například 12°, dnes by se již mělo používat procentuální označení, tedy správně 12%. Tuto hodnotu nelze zaměňovat za obsah alkoholu, piva s EPM hodnotou 12% mají kolem 5% obsahu alkoholu. Nepřesná a ne vždy uplatnitelná laická převodní pomůcka je zdvojnásobení procentního obsahu alkoholu a přičtení hodnoty 2, takto získáme přibližnou stupňovitost piva. Tedy prakticky: (2 x 5) + 2 = 12. Dle stupňovitosti se piva pohybují od několika stupňů až po výjimečně vařená speciální piva s EPM 30-50%.
Druhy piva dle kvašení:
Spodně kvašená – například ležáky plzeňské, ležáky mnichovské, bock, märzen
Svrchně kvašená – například pšeničná, ale (čti ejl), stout, porter, trapistická
Spontánně kvašená – například faro, lambic, geuze
Nealkoholická piva
Jednotlivé druhy se dále ještě dělí na další druhy a toto členění existuje ve srozumitelnější formě v grafickém znázornění pivního stromu, u kterého jednotlivé větve se dále rozdělují k dalším pivním druhům. Existuje přibližně 100 druhů piv.
Druhy piva dle barvy:
Světlá
Polotmavá
Tmavá
Barevná škála piv od světlé zlatožluté přes jantarovou až po temně černou je velmi pestrá.
Dle hořkosti neexistuje kategorizace, ovšem lze se řídit dle hodnoty IBU (International Bitternes Units). Určuje se výpočtem. Nejméně hořká piva začínají u hodnoty 5 IBU a velmi hořká piva dosahují výjimečně až hodnot nad 100 IBU. České ležáky plzeňského typu se pohybují kolem hodnoty 30 IBU.
Druhy piv dle konzumentů:
V zásadě nejdůležitější členění má jen a pouze dvě kategorie, které si každý milovník piva velmi rychle a velmi jednoduše dokáže vyhodnotit sám:
Piva dobrá
Piva špatná