Brněnské zelené pivo se už vaří. Na Zelený čtvrtek ho lidé ochutnají po patnácté
Už po patnácté ochutnají pivní milovnicí na Zelený čtvrtek na Velikonoce zelené pivo od pivovaru Starobrno.
Tamní sládci už pivo vaří, v úterý ve varně nalili bylinný výluh, který u nápoje přispívá k jeho typické zelené barvě.
Výluhy chystají přímo v pivovaru, jeho složení zná pouze několik málo lidí. Připravují ho z několika surovin, ze kterých pivovar prozradil pouze kopřivu dvoudomou. „Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je výrobním tajemstvím. Musí se hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Potřebujeme řádově litry výluhu,” uvedl manažer kvality pivovaru Jiří Brňovják. V receptuře je kromě výluhu důležitý světlý ječný slad, který je odlišný od sladů používaných pro ostatní druhy starobrněnských piv.
Pivovar letos uvaří pět tisíc hektolitrů zelené třináctky, čtyři a půl tisíce hektolitrů z nich přitom poputují do celé republiky. Zbytek uvařeného piva poputuje na Slovensko.
Zdroj: https://brnensky.denik.cz/ | Autor: Oldřich Haluza | Foto: Deník / Attila Racek