Zdroj: https://vysocina-news.cz/ | Autor: RADEK TULIS | Foto:
Bernard uvařil pivo s chmelem z Vysočiny
Vrchní sládek Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra vypěstoval na vlastní zahradě nedaleko Humpolce chmel a uvařil z něj pivo. Plodině typické pro klimaticky zcela odlišné regiony se na Vysočině zadařilo, nová pivní specialita už je v limitovaném množství k dostání ve značkových prodejnách pivovaru a v e-shopu.
„Ano, i na Vysočině může růst a urodit se kvalitní chmel. Roste v nadmořské výšce 580 metrů v katastru Jiřic v osadě Radostín. Chmel jsme očesali a hned druhý den z něj uvařili čtyřikrát chmelený ležák,“ neotálel s použitím čerstvě sklizené úrody vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra.
Podle analyticko-provozních ukazatelů je novinka humpoleckého pivovaru 11˚ světlý ležák s 4,5 % alkoholu, hořkostí 37 MJH a jemným chmelovým aroma. Pokud jde o vlastnosti piva, které čísly popsat nelze, Josef Vávra si vypůjčil slova básníka: „Plné tělo, dlouhý vlas, hluboký hlas, úzký pas a ňadra dmoucí, to pivo je prostě slast.“
Nový lahodný ležák s chmelem z Vysočiny, kterého uvařil Rodinný pivovar Bernard pouhých 110 hektolitrů, je dodávaný na trh ve stylových lahvích s patentním uzávěrem. Pivo je od 6. listopadu k dostání ve Značkových prodejnách Bernard a v e-shopu.