Program Volba sládků přináší už pět let zajímavé pivní speciály
Program Plzeňského Prazdroje Volba sládků už pět let přináší každý měsíc do více než třinácti set hospod a restaurací zajímavá piva různých pivních kategorií. Na výčepech se za tu dobu postupně objevilo už 58 unikátních pivních speciálů, které obohatily stálou nabídku piv ve všech koutech republiky.
Volba sládků funguje už od roku 2015 a nabízí pivařům každý měsíc nový pivní speciál se zajímavým příběhem. V průběhu pěti let se počet zapojených hospod a restaurací, které mají piva z Volby sládků na čepu, téměř zdvojnásobil na více než 1 300. Přičemž si Prazdroj pečlivě vybírá provozovny, kde je Volba sládků k dispozici, podle toho, kde se o pivo nejlépe starají a věnují mu perfektní péči, aby byla zajištěná nejlepší kvalita.
„Když jsme v Prazdroji s Volbou sládků před pěti lety začínali, netušili jsme, jaký zájem mezi konzumenty a hospodskými tento program vyvolá. Rostoucí obliba nás rozhodně překvapila. Pro nás sládky je to navíc skvělá příležitost ukázat, že dokážeme vařit i velmi chutná piva i z jiných kategorií, než jen tradiční český ležák plzeňského typu,“ vysvětluje sládek Daniel Urban.
Mezi dosud představenými pivy v rámci programu Volba sládků byly pivní speciály IPA, Stout, Saison či Alt. Několik várek uvařili prazdrojští sládci také ve spolupráci se svými kolegy z malých pivovarů. Tak vzniklo pivo American Amber Lager uvařené společně se sládky brněnského Parního pivovaru Hauskrecht nebo ležák První, který uvařili společně se sládky Pivovaru Matuška k 100. výročí založení první republiky. „Je dobré, že i velké pivovary jako je Plzeňský Prazdroj přicházejí s novými pivy. Štamgasti si samozřejmě dávají nejvíce to svoje plzeňské, ale stále častěji rádi ochutnávají i měsíční novinku od Volby sládků,“ hodnotí hostinský Jiří Vrba z Plzeňského Dvora v Brně.
Některá piva byla nejen příjemným oživením nabídky hospod, ale taky pomohla dobré věci. Část výtěžku z prodeje piva African Coffee Stout, který byl uvařen společně s pivovarem Safari ze Dvora Králové nad Labem, přispěla na ohrožené africké nosorožce. „Loni jsme také přispěli 75 000 korun na Tříkrálovou sbírku pro lidi v nouzi. O výši příspěvku rozhodli lidé z celého Česka, kteří si na Tři krále přišli do hospod vychutnat Tříkrálový ležák, který jsme v rámci Volby sládků uvařili,“ dodává Daniel Ubran.
Letos v březnu najdou milovníci piva na čepu Karamelový Mistrův ležák s obsahem alkoholu 4,9 % obj., který vyniká tmavě jantarovou barvou, krémovou pěnou a jemnými karamelovými tóny. Díky delší době ležení je jeho chuť krásně zakulacena a pivo je tak skvěle pitelné. Polotmavý 12° ležák uvařený ze čtyř druhů sladu a aromatického chmele Sládek je ideální volbou k příjemné večeři. „Karamelový Mistrův ležák se hodí nejlépe ke grilovaným masům a BBQ omáčkám. Chutě velmi dobře snoubí i s nazrálými sýry nebo pečenými dezerty,“ dodává sládek Daniel Urban.
Hospody a restaurace, kde si pivní nadšenci mohou vychutnat piva z programu Volba sládků, jsou k dispozici na stránkách volbasladku.cz v sekci „Najdi svůj čep“ nebo v aplikaci jdesnapivo.cz.
Zdroj: https://www.prazdroj.cz/