Bednáři se starají o ležácké sudy a dubové kádě, ve kterých v plzeňských sklepích kvasí a zraje pivo. Díky tomu mohou dnešní sládci stále srovnávat pivo zrající v moderních cylindrokonických tancích s tím, které zraje a kvasí tradičním způsobem.
Každoročně bednáři vyrobí další dva nové ležácké sudy o objemu kolem 40 hektolitrů, které se přesunou do ležáckých sklepů. Celkem jich má pivovar stále kolem stovky, kádí je ve sklepích stejný počet. Bednáři v Plzni kromě toho vyrábějí malé pivní sudy o objemech od 3 do 50 litrů pro různé slavnostní příležitosti.
Postupu na národní seznam předcházel zápis do seznamu krajského v roce 2017. Plzeňští bednáři se tak nyní mohou ucházet o zápis do prestižní skupiny řemesel s celosvětovým kulturním a historickým významem. Česko má na listině světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO nyní šest zápisů, nejnověji přibyla textilní tiskařská technika modrotisku.
Inspiraci čerpal plzeňský pivovar ve Francii. Do Plzně pravidelně přijíždějí bednářští učni nejstarší učňovské školy tovaryšského společenství Compagnons du Devoir. Její tradice sahá až do středověku a právě díky své dlouhé historii figuruje v seznamu UNESCO. Odborníci z Plzeňského Prazdroje počítají s tím, že s vedením školy budou v budoucnu další kroky na cestě do prestižního společenství konzultovat.