V Plzni zahájil provoz experimentální minipivovar PROUD – nabídne pivní speciály včetně malých sérií piv

Experimentální plzeňský minipivovar PROUD zahájil v testovacím režimu výrobu. První pivní  speciály z jeho produkce budou začátkem prosince v prodeji v e-shopu na  https://eshop.pivovarproud.cz. PROUD sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje. Více než stoletá budova původní elektrárny stojí na soutoku řek Mže a Radbuzy, právě energie elektrického proudu a síla proudu řeky daly pivovaru název.


Za novým experimentálním minipivovarem stojí sládková Lenka Straková, která má na starosti receptury a dohled nad vlastním vařením a zráním piv, a Michal Škoda, který řídí provoz pivovaru. „S Lenkou jsme se potkali u projektu Volba sládků. Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanitý svět pivních stylů, Lenku v rámci velkých várek, které obohacovaly nabídku hospod, mě při domácím experimentování. Oba rádi zkoušíme něco nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu rozjeli minipivovar,“ říká Michal Škoda. Zatím má minipivovar 7 zaměstnanců.

PROUD bude vařit celkem pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Tato nabídka se v čase promění a přibydou k ní také menší várky experimentálních pivních specialit. Do jejich přípravy se kromě expertů minipivovaru zapojí i další pivovarští odborníci z tuzemska i zahraničí. PROUD bude také spolupracovat s dalšími řemeslnými pivovary. „Chceme z našeho minipivovaru udělat místo pro setkávání s českými i zahraničních sládky, akademiky, pivními experty i milovníky pivních speciálů. Diskuse se mají stát podnětem k vytváření nových pivních receptur a zkoušení různých výrobních postupů,“ říká ředitel nového pivovaru Michal Škoda.

V plánu je roční produkce několika tisíc hektolitrů piv z kvalitních surovin od domácích i zahraničních dodavatelů. Ve stálé nabídce pivovaru PROUD je nyní TheMže – Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan inspirované stylem Hazy IPA. Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, pouze nealko je (kvůli vysoké náchylnosti ke kontaminaci) pasterizované. „Šli jsme napříč pivními styly, tak aby naše nabídka byla co nejpestřejší. Hodně jsme přitom dbali na pitelnost, v základním sortimentu proto nemáme piva s vysokým obsahem alkoholu,“ přibližuje sládková Lenka Straková a dodává: „Stávající nabídku doplní menší várky. Chceme hodně experimentovat, zkoušet a používat třeba různé koření nebo ovoce, některá piva budou zrát ve speciálních dubových sudech po whisky nebo jiných destilátech.“

Celková investice do rekonstrukce historické budovy a vybavení pivovaru se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Srdcem pivovaru je varna o objemu 30 hektolitrů z Pacovských strojíren, další technologie byly vybrány tak, aby umožňovaly vyrábět piva různých stylů. Pivovar PROUD počítá s distribucí v rámci České republiky. Zaměřit se chce na prodeje hlavně na velkých městech. Speciály bude stáčet do sudů a lahví. Čepované pivo se postupně objeví v nabídce pivních barů a hospod orientovaných na pivní speciály. Nemíří tak do klasických hospod, kam se chodí primárně na ležáky a výčepní piva. Lahvové pivo pak bude minipivovar nabízet ve dvou variantách – třetinkách a tři čtvrtě litrových lahvích. Kromě specializovaných prodejen bude dostupné také v internetových obchodech s potravinami, jako je například Rohlík.cz.

KONTAKT

Pivovar PROUD

U Prazdroje 64/7, 301 00 Plzeň

Zdroj: https://pivovarproud.cz/


 

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!