Česká chuťovka i Pivní speciál roku - svijanské pivo sbírá další tituly

Několik dalších nových ocenění si během října připsala piva ze Svijan. Ze soutěže ČESKÁ CHUŤOVKA 2019 si minulý týden odnesla cenu za kvalitní český výrobek čtyři přihlášená svijanská piva a včera Svijany získaly i čtyři ceny v desátém ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku…


V 11. ročníku soutěže Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA 2019 byly oceněny prémiový ležák “450”, dochmelovaný ležák Svijanský Rytíř 12 %, nefiltrovaný řezaný Svijanský fanda 11 % a silné pivo DUX. Výsledky byly spolu s prezentací vítězných výrobků slavnostně vyhlášeny 10. října v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR v Praze za účasti význačných hostů a novinářů.

Významnou stopu zanechal Pivovar Svijany v jubilejním, desátém ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS Pivní speciál roku 2019. Největší výrobce silných piv pro český trh si z ní odnesl první (za DUX) a dvě druhá místa (za Svijanského Barona 15 % a Svijanskou Dvacítku) v kategorii světlých speciálních piv. Také vítězem kategorie polotmavých a tmavých speciálních piv se stalo pivo ze Svijan, a to Svijanská Kněžna 13 %, která od porotců získala i vůbec největší počet nominací ze všech 44 piv ve čtyřech různých kategoriích. Díky tomu Pivovar Svijany převzal i speciální cenu předsedy poroty soutěže.

 „Stále platí, že spíše než názory odborných degustátorů je pro nás rozhodující hodnocení spotřebitelů a fanoušků našeho piva. Ale každé ocenění naší práce nám samozřejmě dělá radost a pozitivní reakce zkušených hodnotitelů nás utvrzuje v tom, že naše pivo vaříme dobře a že tradiční výrobní postupy, kterým jako jeden z mála větších českých pivovarů zůstáváme věrní, mají dnes i do budoucna smysl,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA uděluje vždy na podzim hodnotitelská komise nezávislých odborníků. Nejdůležitějšími kritérii, které musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vynikající chuťové parametry a vysoká kvalita. Současně se musí jednat o výrobek prokazatelně českého původu. „Soutěž je otevřena všem poctivým tuzemským výrobcům a jejich chutným českým potravinám, pokud si toto označení opravdu zaslouží. Výrobcům pomáhá proniknout do povědomí spotřebitelů a spotřebitelé díky ní mohou objevovat skutečně chutné české potravinářské výrobky. Tradiční české pivo k nim nepochybně patří a má v soutěži právem zvláštní místo,“ řekl k tomu již dříve ředitel projektu Česká chuťovka Josef Sléha.

Desátého ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku se letos zúčastnilo 13 pivovarů s 44 různými pivy. Hodnotil je dvacetičlenný degustační tým složený ze dvou komisí. Trvalý zájem o soutěž pivních speciálů ze strany pivovarů podle ředitele pořádající společnosti PORT Ing. Josefa Vacla, CSc., potvrzuje, že silná piva patří do standardní nabídky pivovarů a jsou pro český pivní trh nesporným přínosem.

Oceněná svijanská piva:

Prémiový ležák „450“ speciální pivo původně uvařené jen pro oslavy 450 let od založení pivovaru ve Svijanech, které nakonec zůstalo v sortimentu svijanských piv natrvalo. Je vyrobeno z poloraného žateckého červeňáku (Osvaldova klonu), humnového sladu z nezávislých sladoven a samozřejmě tradičním postupem tedy zráním na otevřené spilce a v ležáckých tancích. Plné chlebnaté pivo s příjemnou intenzivní jemnou hořkostí.

Svijanský Rytíř 12 % je za studena dochmelovaný ležák. Vyznačuje se velmi specifickou a unikátní hořkostí a ve Svijanech se vaří od roku 2001 při využití výjimečných chmelů z vlastních chmelnic pivovaru v oblasti Polepských Blat. Nese zřetelný rukopis sládka Petra Menšíka, z jehož experimentů s domácím vařením piva vlastně původně vznikl.

Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan – různými kombinacemi lze dosáhnout rozličné chutě, vůně a stupňovitosti.

Svijanský Baron 15 % – silné pivo se vyrábí jako ležák, který si všem ve sklepě poleží až tři měsíce. Obsahuje 6,5 % alkoholu, ale při prvním napití tak vůbec nepůsobí: nemá ani nadměrně sladkou nebo dominantní alkoholovou notu. Stejně jako všechny ostatní silná svijanská piva není pasterovaný.

Svijany 20 % limitovaná edice unikátní Svijanské Dvacítky s 20 % extraktu původní mladiny poprvé uvařená pro loňskou oslavu dvaceti let samostatnosti pivovaru. V podstatě se jedná o „single malt“ pivo a pro jeho výrobu se používá nejlepší slad z jediné šarže z malé řemeslné humnové sladovny a tradiční chmel z vlastních chmelnic pivovaru. Jeho hořkost je velmi jemná a dobře sladěná s mohutnou plností tvořenou větším množstvím nezkvasitelných sladových cukrů a vysokým obsahem alkoholu.

Svijanský fanda 11 % – této nefiltrované řezané jedenáctky se původně měla vyrobit jen jedna várka na oslavu narozenin Františka Horáka, zachránce svijanského pivovaru, který řezané pivo miluje. Jenže na oslavě všem chutnalo tak moc, že ho ve Svijanech vyrobili víc. A pak víc a ještě víc. Díky tomu si je nyní ve výrobním sortimentu pivovaru již nastálo.

DUX – patří s 5,5 procenty alkoholu mezi silnější piva, je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Pro dosažení výrazné tmavě jantarové barvy a vyvážené hladké chuti ve Svijanech zvolili vybraný humnový slad, znalci ocení i jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek z vlastních chmelnic pivovaru. Stejně jako všechna svijanská piva je samozřejmě nepasterovaný.

*****

Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobého zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Letos si již odnesla ceny například z mezinárodních soutěží World Beer Idol, Meininger’s International Craft Beer Award nebo European Beer Star (viz tabulka).

Pivovar Svijany je s odstupem největším výrobcem speciálních – podle nové legislativy již silných – piv pro český trh: již tradičně pokrývá podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven zhruba pětinu celkové domácí poptávky po silných pivech.

http://www.ceskachutovka.cz/

http://www.certum.cz/cerevisia-special-pivni-special-roku/677-3

Zdroj: https://www.pivovarsvijany.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!