Třicáté Slavnosti svijanského piva: hudba, pivo a skvělá nálada

Tradiční Slavnosti svijanského piva, nejstarší a jedny z největších pivních slavností v republice, včera při svém třicátém ročníku do areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě přitáhly i přes nepřízeň počasí téměř šest tisíc návštěvníků z celé republiky. Na své si přišli fanoušci rockové a populární hudby, heavymetalu, „tanzmetalu“, jazzu i folku. Hudební produkci osmnácti skupin a interpretů, například kapel Jelen, Trautenberk, The Tap Tap, Walda Gang, Krucipüsk či zpěvačky Marie Rottrové, si mohli až do pozdních nočních hodin vychutnávat na třech kvalitně ozvučených pódiích. Třicetileté narozeniny akce během večera připomněl letos zvláště veliký tradiční ohňostroj. 


  • Na jubilejních 30. slavnostech svijanského piva se královsky bavilo
    téměř 6 tisíc návštěvníků
  • Hudba na třech pódiích, ze 160 píp teklo 15 různých svijanských piv

Pro řadu lidí z regionu i širokého okolí se Slavnosti staly jedním z vrcholů léta. Pravidelně využívají příležitost poslechnout si na venkovském koupališti na kraji Českého ráje nad oblíbeným pivem výběr známé i méně známé hudby, naživo se potkat se současnými nejoblíbenějšími skupinami a zpěváky a zavzpomínat si se stálicemi české hudební scény. Stanové městečko v těsné blízkosti areálu tak i letos praskalo ve švech.

Hodně piva

Vedle hudby se na Slavnosti celých třicet let chodí především za pivem, a to včera opět teklo plným proudem: dohromady patnáct různých svijanských piv se za lidovou cenu čepovalo z celkem 160 píp a pivní nadšenci si mimo to mohli vyzkoušet svůj um i na řízených pivních degustacích. „Znovu se letos ukázalo, jak je příjemné bavit se a pít pivo mezi lidmi, ne doma na gauči. Věřím, že dobré zkušenosti ze Slavností svijanského piva přivedou více lidí také do hospod a restaurací, nejlépe do certifikovaných svijanských hospod, v nichž jim můžeme zaručit stejně dobře ošetřené točené pivo,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, který akci ve spolupráci s obcí pořádá. „Pokud jde o naši letošní nabídku, jsme rádi, že po loňských dvou premiérách – nefiltrovaném Svijanském Mázu a unikátní Svijanské Dvacítce – jsme letos hostům mohli nabídnout opět něco nového, tentokrát nealkoholického. Těší nás i to, že nový míchaný nápoj z nealkoholického piva Svijanský Vozka a přírodních šťáv z černého rybízu a limetky přijali velmi dobře. Na celodenní akci přijde alternativa bez alkoholu zjevně vhod i skalním pivařům.“

Pivo se na Slavnostech letos potřetí čepovalo do osvědčených nových, ekologických vratných kelímků. Celkem ho hosté vypili přibližně 40 tisíc půllitrů. „Dali jsme si záležet a věřím, že jsme všem hostům ukázali, že nad správně ošetřované a natočené pivo není. A že léto, zábava a naše pivo jdou skvěle k sobě,“ dodal Roman Havlík. „Navzdory svému jménu ovšem Slavnosti rozhodně nejsou jen o pivu, i když o něj jde samozřejmě především. Celý rok se těšíme, až si užijeme tu skvělou atmosféru před pódii a setkání s lidmi, z nichž si řada už ani neumí představit, že by slavnosti vynechala.“

Dramaturgie festivalu návštěvníkům nabídla celkem 18 interpretů s širokým žánrovým záběrem. Nejen starší generaci oslovila zpěvačka Marie Rottrová, mladší návštěvníci si užili rockovou a metalovou show v podání skupin Jelen, Trautenberk, The Tap Tap, Walda Gang a Krucipüsk.  Pohodovou sobotu všem  zpříjemnila i bohatá nabídka občerstvení včetně oblíbené pivní zmrzliny a řada doprovodných akcí pro celou rodinu. „Pro jubilejní třicátý ročník jsme se snažili dát akci slavnostnější atmosféru, ale opět jsme ve spolupráci s Pivovarem Svijany usilovali zejména o co nejpestřejší zastoupení různých hudebních žánrů. Věřím proto, že i letos si na nich každý z rodiny našel to své a už teď se těší na další ročník Slavností přesně za rok,“ řekla starostka Svijanského Újezdu Petra Bursová.

Za třicet let stovky umělců

Za dosavadních třicet let si vzpomínky na neopakovatelnou atmosféru v areálu odvezly statisíce hostů při poslechu několika set umělců a kapel. Ve Svijanském Újezdě například vystoupily skupiny Olympic, Tři sestry, Krucipüsk, Wohnout, Walda gang, MIG 21, Mňága a Žďorp nebo Žlutý pes. Ze sólistů stojí za zmínku mimo jiné Marta Kubišová, Eva Pilarová, Petra Janů, Věra Martinová, Jitka Zelenková, Debbi nebo Marie Rottrová, stejně jako třeba Václav Neckář či David Koller.

„Když jsme je v roce 1990 ve Svijanském Újezdě poprvé pořádali, byla to asi první akce tohoto druhu. Vůbec by nás tenkrát nenapadlo, že by se na ní někdy mohly setkávat tisíce lidí a že by na ně jezdily ty největší hvězdy,“ řekl František Horák, někdejší ředitel Pivovaru Svijany, který stál před třiceti lety u zrodu akce. „Příběh Slavností je tak vlastně dost podobný úspěchu svijanského pivovaru. Od samého počátku je provázelo stejné nadšení a patriotismus, jaké stály i za zmrtvýchvstáním pivovaru o deset let později,“ dodal.

Patronem Liberecký kraj

Slavnosti svijanského piva se za třicet let své existence také pevně zabydlely v červencovém kulturním kalendáři Libereckého kraje, který je tradičním patronem akce a jehož jméno již několik let nese jedno ze dvou hlavních pódií. „Liberecký kraj se může pochlubit mimořádně bohatou nabídkou nejrůznějších kulturních i sportovních akcí a Slavnosti svijanského piva patří k těm nejstarším a nejoblíbenějším. Velice si proto vážíme práce pořadatelů a slavnostem i jejich hostům přejeme do čtvrté desítky stejně energie a nadšení jako dosud,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta.

***

Stejně jako v uplynulých ročnících byla obec na oblíbenou akci skvěle připravena. Díky dobrému značení místa konání, dopravním úpravám a velkokapacitnímu parkovišti nebyly ani letos hlášeny žádné větší dopravní komplikace. Bez jakýchkoli větších problémů se obešlo i zakončení akce a ubytování ve stanovém městečku.

Čtvrtá dekáda Slavností svijanského piva se začne psát příští rok kdy opět proběhnou již 31. Slavnosti dne 18. 7. 2020 na koupališti ve Svijanském Újezdě.

Zdroj: https://www.pivovarsvijany.cz/

Nejlepší čas strávený se sklenkou piva je samozřejmě - české online casino

Strávit čas s přáteli hraním vzrušující hry!