Věhlas českého chmele si získal i majitele malého pivovaru v Zimbabwe
Pivo z českého chmele se v zimbabwské metropoli Harare vaří a čepuje v hospodě Beer Engine v centru města. Její britský majitel přitom původně vůbec neměl v plánu otevřít si ve své nové africké domovině minipivovar. Jak zjistil reportér Pavel Novák, založil ho vlastně z nutnosti.
Kolem barového pultu s výčepem posedává několik hostů. Věnují se sklenicím piva se spadlou pěnou a svým mobilům. Na stupínku hrají dva mládenci kulečník.
Sládek a majitel pivovaru v jedné osobě Peter Trigg se stará o varny a zrací tanky v zázemí hospody. Do Zimbabwe se přiženil v roce 1989, tedy těsně předtím, než začalo zdejší hospodářství kolabovat a roztočila se hyperinflace.
Pivo místo jogurtů
„Když jsem se přistěhoval do Zimbabwe, pracoval jsem v mléčném průmyslu. Socialisté se ale rozhodli, že nebudou podporovat takové kapitalistické a imperialistické věci, jako jsou sýry a jogurty. Takže jsem v 90. letech ztratil práci a moje kariéra skončila,“ vypráví.
„Musel jsem si najít něco, co bych mohl dělat doma a pak to prodávat. Stal jsem se tedy ze sýraře pivovarníkem. To prezident Mugabe rozhodl o tom, že jsem v jedné profesi skončil a stal se v roce 1997 pivovarníkem.“
Nejhorší období byla podle Petera první dekáda 21. století. Zimbabwská ekonomika byla v takovém rozkladu, že podnikání s pivem skomíralo. Vaření vlastního piva se prý podařilo rozjet teprve před osmi lety.
Český chmel i české pípy
Zákazníci pivnice Beer Engine si mohou výrobu prohlédnout. V zadní části hospody je na varny dobře vidět. Pivní tanky jsou přímo na ochozu nad barem. Je to takové divadelní představení o tom, jak vzniká pivo.
Pro nás je důležité, že je to scéna s českými aktéry. Peter totiž vaří pivo z českého chmele, který mu podle jeho průzkumu trhu vyšel jako nejlepší. Má příjemné aroma a dodává pivu správnou hořkost.
Kromě toho čepuje Peter Trigg pivo do sklenic také pomocí českých píp. České čepovací stojany si pochvaluje, protože podle něj malým pivovarům zaručují, že pivo v baru nezničí tamní personál. Pípa má vlastní chlazení a kompresor, pivo se tedy čepuje přesně takové, jaké je v sudu.
Pivo ala Zimbabwe
A pak přichází na řadu ochutnávka. Peter mi čepuje jedno z nedávno uvařených piv. Teprve ho bude sytit, takže pivo je zatím úplně bez bublinek a voní po broskvích. Přiznávám, že půllitr jsem nedopil.
Budování pivní kultury v Zimbabwe je teprve na začátku. Zatímco v Česku se vypije 130 litrů piva na hlavu ročně, v Zimbabwe je to sotva 20 litrů. A Peter Trigg to chce změnit. Svým pivem se snaží oslovit především majetnější vrstvy spotřebitelů v okrajových částech Harare.
Kdo chce být podle něj nejlepší, musí se pohybovat mezi nejlepšími. A Češi a jejich chmel nejlepší jsou.
Zdroj: https://radiozurnal.rozhlas.cz/| Pavel Novák, Anna Duchková